Esküvői ruhatrend – csipke, csipke, csipke…
A nagy divattervezők 2016-ös kollekciói, merész ötletei már napvilágot láttak. Úgy tűnik, hogy az idei év mottója a CSIPKE, színe pedig a klasszikus fehér.
Új esküvői trend - menyasszony stylist
Egyre többen veszik igénybe, a Magyarországon még fiatal esküvői szolgáltatásnak mondható szolgáltatást, a menyasszony stylist tanácsadást. A menyasszony stylist öltözködési és stílus tanácsadó, aki segít a menyasszonynak kiválasztani az alkatához, egyéniségéhez illő ruhát, igazodva az aktuális esküvői trendekhez. Az esküvői ruha megtalálása mellett segít az egyéb kiegészítők stílusbeli összehangolásában, így a tökéletes cipő, táska, fejdísz vagy fátyol, ékszerek, fehérnemű, smink, frizura kiválasztásában. Az esküvő napján segít a menyasszonynak az öltözködésben, készülődésben és a kreatív fotózáson. A stylist szolgáltatását azonban nem csak a menyasszonyok, hanem a vőlegény, az örömanyák és a koszorúslányok is egyre többször veszik igénybe.
Trendi dekorációs stílus:
Provance-i, rusztikus és vintage stílus
A közös ezekben az esküvőkben egy szó: régies. A provence-i és a rusztikus egyszerű, visszafogott, nem túldíszített. A vintage esküvő igenis díszes, sok virág, sok csipke és rengeteg díszes kiegészítő jellemzi. A provence-i kötelezően levendulás (sok fehérrel), a rusztikusra inkább a barnás árnyalatok jellemzőek - és persze bátran lehet élénk - pirosas, sárgás - színeket is használni, míg a vintage inkább fehér és pasztell. Az bizonyos, hogy egy vintage esküvőhöz kell valami régi. Itt gyakorlatilag bármit alkalmazhatunk, ami csak az eszünkbe jut: régi könyvek, régi bőröndök, régi lámpások, régi fényképek, díszes porcelánok, madárkalitkák.

Vőfély vagy ceremóniamester?
A házasulandó párok nagy része inkább -a házigazda szerepét betöltő- ceremóniamestert keres az utóbbi néhány évben és ez a 2014-es évben sincs másképp. A ceremóniamester a hagyományos vőfélyektől eltérően nem versbe szedve mondja el a mondandóját, hanem a modern időkhöz és a városi környezethez illő stílusban látja el a vendégeket információkkal. Mégis több, mint egy műsorvezető, hiszen végigvezeti, koordinálja a nap eseményeit, levezeti a játékokat, és ha jól végzi a dolgát, mindig tudja, mi a teendő, hogy az egész nap jó hangulatban teljen.

Pénteki esküvő?
Egyre kedveltebb esküvői időpont a pénteki nap az elmúlt években a fiatalabbak és a külföldi párok körében.
Nézzük milyen érvek szólnak a pénteki nap mellett:
- A felkapottabb helyszínek, trendi esküvői szolgáltatók van amikor már egy évvel az esküvői szezon előtt foglalttá válnak. Pénteken nagyobb az esély, hogy szabadok még.
- A legtöbb esküvői szolgáltató 10-20%-os kedvezményt ad pénteki megbízás esetén.
- A templomok és anyakönyvvezető termek szombati nappal járó zsúfoltsága elkerülhető.
- Az esküvő után van még időtök két napot pihenni! :)

Ötletek, tippek, megoldások és szolgáltatók, hogy kompromisszumok nélkül választhassatok pénteken is:
www.pentekieskuvo.hu
Szertartás a szabadban
Az esküvő legromantikusabb pillanatainak egyike a szabad ég alatt megtartott szertartás - egy öreg fűzfa tövében, egy mesés kertben, vagy egy tavacska partján. A szabadtéri szertartások esetében is megvannak azonban azok a fontos apróságok, amire figyelni kell. Igyekezzünk úgy kijelölni a szertartás helyét, hogy ne süssön a szemünkbe a nap, hisz senki sem szeretne hunyorgós fényképeket, illetve, hogy a fotósoknak se nappal szemben kelljen fényképezniük. Fordítsunk külön figyelmet a hangosításra, illetve gondoljuk meg, hogy a gyertyagyújtási ceremónia helyett - amit könnyen meghiúsíthat egy kis szellő - inkább homokceremóniát válasszunk. A homokceremóniáról bővebben itt olvashattok:
Homokceremónia

Miért keresnek egyre többen esküvőszervezőt? "Megkérték a kezem! Most végre megszervezhetem álmaim esküvőjét! De mikor van nekem erre időm és egyáltalán hogyan fogjak hozzá?"

Egyre többen szembesülnek ezzel a dilemmával, így aztán úgy döntenek, hogy esküvőszervezőhöz fordulnak.
Ha tapasztalt és profi esküvőszervezőt választottunk, hamar kiderül, milyen hasznos is volt ez a döntés, hiszen ő nem csak időt takarít meg nekünk, de az apró hibákból fakadó kellemetlenségektől és sok idegeskedéstől is megóv minket. Ráadásul, ha nem akarjuk, hogy az esküvőnk napja telefonálással és szervezkedéssel teljen, akkor nagy szükségünk lesz az esküvő napján egy jó esküvőszervező jelenlétére és munkájára.

De mit is csinál a nagy napon egy esküvőszervező és szükség van-e mellette ceremóniamesterre is?
Esküvőszervezőként ezen a napon már a terem berendezése, dekorálása alatt jelen vagyunk és végigkísérjük, ellenőrizzük, koordináljuk az előkészületeket. Így nem fordulhat elő, hogy pl. összekeveredik az ülésrend, elfelejtik kitenni a köszönetajándékokat vagy nem működik a hangosítás.
Időrendben Nektek épp ekkor kell készülődni a templomi szertartástra, ahol a ceremóniamester van segítségetekre, mivel az esküvőszervező a helyszínen rendezkedik.
Ezután fogadjuk és eligazítjuk az érkező szolgáltatókat, a fotóst, videóst, zenekart végül pedig, amikor minden a helyén van, fogadjuk az érkező vendégeket.
Ha az esküvőn van ceremóniamester vagy vőfély, innentől megoszlik a feladat közte és az esküvőszervező között. Ha a vőfély vagy ceremóniamester igazán érti a dolgát, akkor a vacsora után már nincs feltétlenül szükség az esküvőszervező jelenlétére. A szervezés hónapjai során azonban olyan bizalmi kapcsolat alakul ki az ifjú pár és köztünk, hogy sokszor ragaszkodnak hozzá hogy maradjunk, mert csupán jelenlétünk lelki biztonsággal tölti el őket. Egy nagylétszámú, programokban bővelkedő esküvőn pedig jól kiegészíti egymást a ceremóniamester és az esküvőszervező. Míg az előbbi a vendégekkel foglalkozik, az utóbbi a háttérfeladatokat látja el.

Köszönetajándék, vendégajándék

A köszönetajándék eredete régre nyúlik vissza. Kicsi kő vagy porcelándobozkába rejtett cukorkával ajándékozta meg a menyasszony és a vőlegény az esküvői vendégeket. Később a cukorka helyett mandulát ajándékoztak, majd a mandulát a cukrozott mandula váltotta fel. A hagyomány szerint 5 szem cukrozott mandulát adtak, mely a termékenység, a hosszú élet, a jólét, az egészség és a boldogság szimbólumát hordozta magában.

Manapság trendként említhető, hogy a magyar párok is szívesen ajándékozzák meg esküvői vendégeiket valamilyen aprósággal. Ez lehet a már említett hagyományos köszönetajándék, mint a cukrozott mandula vagy valamilyen más kreatív, egyedi vendégajándék.

Köszönetajándék ötleteink

Praktikus megoldás, hogy a köszönetajándékot ültetőkártyácskával díszítjük, melynek színét és design-ját az esküvő hangulatához, stílusához igazítjuk. Így a köszönetajándék ma már a dekoráció egyik elemeként is szolgálhat a megterített asztalokon.A köszönetajándék kiválasztásánál gondolhatunk külön a kisebb vendégekre.  A gyerekeknek adhatunk külön apróságot, amivel szívesen elfoglalják magukat akár az esküvőn is, például buborékfújó vagy pici nyomda.

Köszönetajándék gyerekeknek