Hogyan áll össze egy esküvői menü? Mit kínáljunk vendégérkezéskor? Hogy válasszunk esküvői tortát? Lehet vegetáriánus az esküvői menü? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, akkor tarts velem!
Vendégvárás az esküvőn
A vendégeitek megérkeznek az esküvő helyszínére! Fontos pillanat, ahogy fogadják őket! Az első benyomás sokat számít!
Ajánlott frissítővel és apró falatkákkal kínálni a vendégeket. A meleg nyári esküvőkön igyekezzünk sok folyadékot biztosítani, őszi és téli esküvőkön pedig meleg italokat kínálni. Kerülendő a nagy mennyiségű rövidital körbekínálása, lesz megfelelőbb idő erre…
Frissítőknél érdemes ásványvizet, kávét kínálni, limonádét, bort, fröccsöt vagy sört. Az falatkáknál klasszikus megoldás a pogácsa, de bármilyen könnyen ehető falatka (finger food) szóba jöhet, édes süteményt (főleg csokisat!) nem igazán ajánlatos nyáron kitenni.
Környezetbarát esküvői megoldás! Törekedjetek arra, hogy minél kevesebb felesleges kiegészítőt használjatok. Első sorban a műanyag kiegészítőkre gondolok: műanyag szívószál, műanyag kardocska a falatkákhoz, műanyag tálkákban szervírozott falatok. Még több műanyagmentes esküvői tippről esküvői blogomon olvashatsz itt: https://baraevent.hu/muanyagmentes-eskuvo/
Esküvői menü szervírozása
Az esküvői vacsora felszolgálásának több módja van. Fontos, hogy vegyétek figyelembe az esküvői forgatókönyv elkészítésénél, hogy melyik felszolgálás mennyi időt vesz igénybe.
És akkor lássuk, milyen étkezési formák közül választhatunk.
KOMBINÁLT SZERVÍROZÁSÚ ESKÜVŐI VACSORA
Consider donating a portion of the legkedveltebb esküvőszerviz forma a kombinált esküvői vacsora. Az étkezés kb. 1,5 órát vesz igénybe.
Ez a forma megjeleníti a svédasztalos, és a francia tálalási forma mindkét előnyét. A két-három fajta előételt tányéron szervírozzák, majd a levest csészékben kínálják. A főételeket a vendégek svédasztalról választhatják. Ennek köszönhetően az ünnepélyes hangulathoz szükséges hagyományos szervírozás után a svédasztalos étkezés alatt kötetlenül beszélgethetnek a vendégek.
FELSZOLGÁLT ESKÜVŐI VACSORA
Fontos figyelembe venni, hogy ez a fajta felszolgálás a leghosszabb és a legkötöttebb. Kb. 2-2,5 órát vesz igénybe vacsora, attól függően, hogy hány fogást teszünk bele a menüsorba.
A vacsora minden fogását felszolgálják a vendégeknek. Ez a típus a legelegánsabb étkezési forma. Egyetlen hátránya lehet, hogy a vendégek nem válogathatnak olyan széles ételválasztékból, mint pl. a svédasztalos vacsoránál.
TÁLSZERVIZES, ÚN. FRANCIA TÍPUSÚ TÁLALÁS
Az esküvői vacsorák – például a falusi lagzik – úgynevezett francia étkezés formájában zajlanak: az egyes fogásokat tálakon szervírozzák az asztalhoz a felszolgálók, majd a vendégek tudják a tálakról kiszolgálni magukat.
ÜLTETETT SVÉDASZTALOS VACSORA
Egyre elterjedtebbek az ültetett büfévacsorák is, amikor a vendégek a svédasztalhoz járulva válogathatnak az ételek között, és asztalnál ülve étkeznek. Egyszerre rendszerint 20-25 féle fogás kínálja magát! Az ízlésesen komponált büfépult valóságos díszlete is egyben a esküvőnek.
ÜLTETETT SVÉDASZTALOS VACSORA GRILLÉTELEKKEL
Az ültetett büfévacsora formájában zajlik az étkezés, a főételeket népszerű grillételekből állítják össze. A különlegessége , hogy az ételek a helyszínen, látványgrillen készülnek.
Esküvői menü
Helyi és szezonális alapanyagokat részesítsük előnyben a menü összeállításánál. A helyszín ebben természetesen segít, és kidolgozott menüsorokkal várnak Titeket. Természetesen ízlés szerint ezeket a menüsorokat a kedvetekre tudjátok alakítani.
The étkezési stílustól függ a menü összeállítása, de mindenképp figyeljetek az étel intoleranciával rendelkező vendégekre és kínáljatok vegetáriánus ételeket is. A büféasztalos vacsora pont azért a legkedveltebb étkezési forma, mert ott nagyobb választékból tudnak a vendégek válogatni és biztos mindenki talál kedvérevalót!
És mi a helyzet, ha pár vegetáriánus vagy vegán? Ebben az esetben, úgy gondolom, hogy az ételek összetételénél a vegetáriánus ételek dominanciája abszolút elfogadható. Hiszen az esküvő leginkább a menyasszonyról és a vőlegényről szól! Ez az ő napjuk és az ő igényeiknek kell befolyásolni a menüsort is. A vendégeket pedig egy izgalmas, kulináris élménnyel gazdagíthatják.
Éjféli menü
Mit is kínáljunk éjfélkor a vendégeknek? Még mindig a legkedveltebb étel a töltött káposzta, amiből lehet akár vegetáriánus változatot is kérni! A káposzta helyett grill húsokat és salátákat vagy hidegtálakat is kínálhattok.
A mennyiségnél arra figyeljetek, hogy elegendő a vendégek 70%-ra éjféli menüt rendelni. Ez elegendő lesz a vendégeknek, ne ijedjetek meg!
Wedding Cake & Catering
Az esküvői torta rendelésénél, mint ahogy az éjféli menünél is, elegendő a vendégek 80%-ra kalkulálni. Ne ijedjetek meg! Senki nem fog torta nélkül maradni! A vendégek között mindig vannak, akik nem édesszájúak, akiknek elegendő volt a vacsora utáni desszert vagy a nagy melegben már nem bírnak enni.