Esküvőszervezés lépései

esküvők

Fontos mérföldkőköz értetek közös éltetekben, eljegyeztétek egymást és most esküvőtök szervezése előtt álltok. De hogyan is kezdjetek bele? Mik legyenek az első lépések? Esküvőszervezés lépései 5 pontban, tartsatok velem!

Esküvőszervezés lépései 5 pontban

Esküvő dátumának kitűzése

Először is válasszatok évszakot! Ami közel áll hozzátok, vagy a kedvencetek, vagy akár környezetbarát szempontokat is figyelembe vehettek.

A legkedveltebb évszak a késő tavasz és a nyár, de egyre nagyobb a nyitottság az őszi és téli esküvők iránti is. Érdemes a közkedvelt időszakban fontolóra venni a hétköznapi esküvők lehetőségét. Akár csütörtök, péntek, vagy vasárnap is megrendezhetitek esküvőtöket, ha már beteltek volna a szombati napok.

Ha környezetbarát szempontokat néztek, akkor a tavasz és az ősz a legkedvezőbb. Ebben az időszakban nem kell hűtést, fűtést használni és a téli időszakhoz képest a világítást sem kell olyan korán igénybe venni.

Az esküvő dátumáról mihamarabb értesítsétek családotokat és barátaitokat, hogy tudjanak tervezni veletek. Egy rövid email-t vagy save the date kártyát küldhetek esküvőtök dátumával.

Esküvői létszám

Hány embert hívjunk? Régen az volt a bevett szokás, hogy a távoli rokonokat is meghívták az esküvőkre, így gyakran 100 fő fölé duzzadt a vendégek száma. Ma már inkább csak a közeli családtagok és barátok szerepelnek a vendéglistán. Új trend, hogy egyre többen gondolkodnak kis létszámú, 30 fő alatti mini esküvőben.

A vendégek létszám meghatározása az esküvőszervezés lépései között az egyik legfontosabb, mert ez alapján tudtok továbbhaladni és elkezdeni a helyszínkeresést.

esküvőszervezé lépései

Esküvői költségvetés

Érdemes előre meghatározni a körülbelüli összeget, amit hajlandóak vagytok az esküvőtökre költeni. A szolgáltatók árai között igen nagy a különbség, így az előzetesen meghatározott büdzsét szem előtt tartva tudtok választani. A legnagyobb összeg a helyszín bérleti díjára és az étkezésre megy el. Ezért az első lépések között kell szerepelnie a helyszín kiválasztásának.

Esküvői helyszín

Ha már tudjátok a létszámot, meghatároztátok a büdzsét, kijelöltétek az esküvőnek megfelelő évszakot vagy dátumot, akkor jöhet a helyszínkeresés. Ehhez a lépéshez elengedhetetlen további döntéseket hoznotok még, hogy HOL és MILYEN stílusú is legyen a helyszín.

A hol alatt értendő, hogy városi környezetben, tetőteraszon, bérelt helyszínen, saját kertben, természetközeli helyen, vízparton, kastélyban …

A helyszín választást az esküvő stílusa is meghatározza. Az aktuális esküvői stílus trendekről bővebben olvashatsz az esküvői blogomon, az esküvői trendek bejegyzésben.

Esküvőszervezővel vagy nélküle

Több, mint száz boldog esküvőt szerveztem az elmúlt években. Tapasztalatom szerint, nincs mindenkinek szüksége esküvőszervezőre, ha agilis vagy, jó szervezőképességekkel rendelkezel és van egy csomó időd. Azonban, ha ezek közül valamelyik hiányzik belőled vagy esetleg külföldön éltek, akkor mindenképpen javasolt szakember bevonása. Pénzt, időt és sok stresszes pillanatot spórolhatok meg magatoknak.

Az esküvőszervező igénybevétele ma már nem luxus szolgáltatás, a szervező díjazása kis része az összköltségvetésnek. A legtöbb szervező különböző kategóriájú esküvői csomagot ajánl, így biztos, hogy Te is megtalálod a legmegfelelőbbet.

„Jó lenne, de nem fér bele a keretbe. Majd megszervezem én, segítenek a barátaim! Egyedül szeretném megvalósítani az álmunkat, nem akarom másra bízni!” Ismerősek ezek a mondatok? Akkor gyere olvasd tovább, hogy ez mit is jelent a valóságban

Esküvőszervezés első lépései – időrendben

Összefoglalva az első lépéseket, nézzük időrendben, hogy hogyan kell haladnotok:

Esküvő dátumának, időszakának a meghatározása

Esküvői vendéglista – létszám

Esküvői költségvetés

Esküvő helyszíne

Esküvőszervezővel vagy nélküle

Ha esküvőd szervezésénél hozzáértő segítségre vagy tanácsra lenne szükséged, bátran keress! Teljes körű esküvőszervezés és esküvői tanácsadás országosan.

esküvői tanácsadás

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben