Környezetbarát esküvő

környezetbarát esküvő

Gondoltál már arra, hogy hogyan lehet egy esküvő környezetbarát? Lehetséges csökkenteni egy esküvő ökológiai lábnyomát? Milyen zöld megoldások merülhetnek fel egy esküvőnél?

5 tipp a környezetbarát esküvő jegyében!

Mindennapjainkat átszövik a klímaváltozással, környezettudatossággal,
fenntartható élettel kapcsolatos hírek. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk
környezetünk védelmére, egyre több környezettudatos lépést teszünk a
mindennapjaink során. Miért ne tennénk ugyanezt az esküvőnkön?

Lehet csökkenteni az ökológiai lábnyomot egy esküvő során. Sőt! Törekedjünk rá! Számtalan zöld megoldást lehet beilleszteni. Az alábbi 5 tippel szeretnék Neked segíteni, hogy mi a legkönnyebb módja annak, hogy környezetbarát esküvőd legyen.

Esküvői helyszínek távolsága

Fontos szempont, hogy az esküvő helyszínei (templom, anyakönyvi hivatal, kreatív fotózás, vacsora) viszonylag közel legyenek egymáshoz. A legjobb, ha gyalogosan el lehet menni egyik helyszínről a másikra, így nem kell a násznépnek autóba ülni és ide-oda furikázni a városban. Képzeld csak el mennyi szén-monoxid kibocsájtással terheled feleslegesen a környezetet egy 50 autóból álló konvojjal, ami egyik helyszínről, megy a másikra és harmadikra. Ha még sem oldható meg a gyaloglás, akkor inkább egy nagyobb buszt béreljetek a vendégeknek. Így csökkenthetitek a légszennyezést.

Környezetbarát vendéglátás

Próbáljunk olyan esküvői helyszínt választani, akik fontosnak tartják a környezetvédelmet és folyamatosan törekszenek környezeti terhelésük csökkentésére! Ennek nagyon sok eleme lehet: szelektíven gyűjtik a hulladékot, komposztálnak, nem árusítanak műanyag palackos készítményeket, nincs náluk habtálca, környezetkímélő mosószereket használnak, elérhető náluk vegetáriánus és vegán menü, felelősen gondoskodnak a megmaradt ételekről…

Meghívó a környezetbarát esküvő jegyében

60, 80, 100 db papír meghívó és boríték? Ez jó sok papír! Ha mindenképp szeretnétek a hagyományos megoldásnál maradni, akkor válasszatok újrahasznosított papírt, mely egyre több meghívókészítőnél elérhetők már. A másik megoldás, hogy egy grafikus tervez nektek egy meghívót és azok kinyomtatásához kerestek egy zöld nyomdát.

De leginkább környezetkímélő megoldás, ha online meghívót küldtök a násznép nagy részének és csak egy pár meghívó kerül kinyomtatásra azoknak a vendégeknek, akik nem használnak közösségi média felületet vagy számítógépet.

Környezetbarát esküvő dekoráció

Nagyon fontos környezetbarát szempontból, hogy úgy válogass virágokat, hogy
gondold végig az útját és ne a kukába végezzék az esküvő után pár órával.

Legjobb, ha cserepes virágokat használsz díszítésül, amiket utána Ti és a vendégek hazavisznek és tovább élnek otthonotokban. A 2020-as év egyik kiemelkedő trendje a papírvirág dekoráció. Ez is egy jó alternatíva. És szerencsére a dekoráció több része is bérelhető  már!

Ha mindenképp vágott virágot szeretnél, semmi baj. Nem feltétlenül kell erről sem lemondanod, de kérlek, gondold át a következőket. Ha lehetséges szezonnak megfelelő virágokat válassz, ami elérhető Magyarországon is a termelőknél és nem kell behozatni külföldről. A másik fontos dolog, hogy az esküvő után legyen további élete a virágoknak. A csokrokat, díszeket ajándékozd tovább gyerekotthonnak, idősek otthonának, iskolának. Mindenki nagyon örülni fog a figyelmességednek.

Esküvői ajándék

Fontos, hogy ha szükségetek van néhány dologra, akkor erről írjatok egy listát, amit adjatok közre a vendégeknek. Így elejét vehetitek annak, hogy teljesen felesleges ajándékokkal árasszanak el Titeket. Ha nem szeretnétek ajándékokat, csak pénzbeli hozzájárulást ahhoz, amire éppen gyűjtötök (legyen az nászút, lakás, telek…), akkor ezt is nyugodtan mondjátok el a vendégeknek.

De ha köszönitek szépen mindenetek megvan, akkor felkérhetitek a vendégeiteket, hogy egy számotokra fontos kezdeményezést, alapítványt támogassanak egy apróbb összeggel. Így együtt a vendégeitekkel közösen léptek fel egy nemes cél érdekében, ami önmagában is felejthetetlen élmény lehet.

Ha esküvőd szervezésénél hozzáértő segítségre vagy tanácsra lenne szükséged, bátran keress! Teljes körű esküvőszervezés és esküvői tanácsadás országosan.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben