Zero waste esküvő

zero waste esküvő

Mit is jelent az, hogy zero waste esküvő, low waste, zöld megoldások, környezettudatosság?

Ha esküvőtök szervezése során szeretnétek környezetbarát megoldásokat választani, akkor nagyon széles a tárház. A pár felfogásától, igényeitől függ, hogy hány zöld megoldást szeretne beépíteni. Annyit válasszatok, amitől jól érzitek magatokat, mely döntések teljesen elfogadható a részetekről is!

De mi az a zöld megoldás? Minden olyan lépés, ami környezetbarát.

Például próbáljatok úgy közlekedni az esküvő során, hogy minél kevesebb üzemanyagot kelljen használni, lehetőleg ne legyen káros anyag kibocsátás. Ehhez jó megoldás, ha az esküvő helyszínei közel vannak egymáshoz.

Törekedjetek arra, hogy ne legyen pazarlás az esküvőn. Lehetőség szerint ne kerüljön étel a szemétbe. Gondoljátok át gondosan az étteremmel, hogy mennyi mennyiség az, ami elfogy. Ha hideg étel marad, akkor osszátok szét a vendégek között vagy tovább adhatjátok olyan szervezeteknek, akik szívesen eljuttatják rászorulóknak.

Fontos, hogy az esküvőn használt virágok, dekoráció, kellékek se menjenek a szemétbe. Legyen további útja. A virágokat ajándékozzátok el idősek otthonának vagy gyerekotthonnak. Igazán örülni fognak!!! A dekorációkat, kellékeket pedig adjátok tovább, számos menyasszonyi börze, cserecsoport van, ahol ezt megtehetitek.

zero waste esküvő

Mit is jelent a zero waste esküvő?

Amikor semmilyen szemetet nem hagysz és nem termelsz magad után, azaz hulladékmentes esküvőt tartasz. Ez szerintem szinte kivitelezhetetlen egy városi esküvőn. Kizárólag egy önellátásra berendezkedett közösségben tudom ezt elképzelni. Inkább a low waste – azaz csökkentett hulladék – megoldás az, ami célul tűzhető ki jelen pillanatban és amire törekedni is kellene!

6 tipp a zero waste esküvő jegyében

  • Kerti partin ne műanyag tányérokat, poharakat, evőeszközöket használj! Már elérhetőek a papír mellett más természetes anyagokból (fa, bambusz, kukorica)készült eszközök. Ha szívószált szeretnétek, legyen az is papírból, bambuszból vagy szalmából!
  • Rizsszórás helyett, levélkonfettit használj!
  • Pazarlásmentesen tervezzétek meg a menüsort az étteremmel! Éjféli menüt és az esküvői tortát elég a vendégek 70%-ra kalkulálni, a többi csak maradék lenne.
  • Olyan éttermet válassz, akik hasonlóan gondolkodnak a környezettudatosságról és szem előtt tartják a fenntartható vendéglátást. Nekik biztosan nem okoz gondot, hogy szelektíven kezeljék az esetleges szemetet. Bizonyára figyelnek arra, hogy helyi termelőktől vásároljanak, szezonális alapanyagokat.
  • Az idénynek megfelelő virágokat válassz, ha lehet hazai termelőtől. A dekorációnál, akár virágdekorációnál más alternatívák is elérhetőek, például a papírvirág dekorációk, amelyek már bérelhetőek is, vagy a cserepes virágok. Ha mégis vágott virágban gondolkodsz, semmi baj, de figyelj arra, hogy a virágoknak legyen utóélete. Ajándékozd tovább!
  • Köszönetajándéknak kézzel készített vagy természetbarát apróságot ajándékozz. Levendulazsák, bioszappan, méz, méhviaszgyertya és még sorolhatnám. DE az erre szánt pénzt, tovább is adhatod olyan szervezeteknek, alapítványoknak, akiket Ti jó szívvel szeretnétek támogatni. Így a vendégeitekkel együtt segítettetek! Ez nagyon szép gesztus!

Esküvődet szeretnéd környezetbarát módon megszerveztetni vagy a szervezése során szeretnél környezetbarát tanácsokat, útmutatást kapni, fordulj hozzám bizalommal.

Képek forrása: Pinterest

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben